RECENSIÓ D'UN LLIBRE.
Adaptació de: A. Cervera i M. Salas. Como se hace un trabajo escrito. Ed. Del Laberinto. 1984
En qualsevol de les matèries que curses et poden demanar que realitzes la recensió d'un o més llibres. El que se't demana realment és que extragues les idees principals de l'obra i faces una valoració personal de la mateixa. En altres termes, es pretén aconseguir un extracte d'un llibre a fi de saber si ha sigut llegit, entés i interpretat adequadament.
En tota recensió ha de respectar-se l'estructura següent:
1.- Realitzar una ressenya bibliogràfica del llibre en què consten:
- Autor
- Títol de l'obra i també el subtítol en el cas que ho tinga.
- Lloc d'edició, editorial, any i número d'edició.
- Nombre de pàgines.
- Si té pròleg i qui ho ha realitzat. També el nom del traductor.
- Altres dades sobre l'obra i l'autor. Es tracta de situar el llibre en el seu context.
2.- Contingut de l'obra. (Tema i argument)
Aquest apartat pot canviar molt depenent que l'obra siga narrativa o assaig.
a) Si és narrativa es planteja breument la història narrada, es descriuen els personatges principals i s’elabora un comentari sobre el tema o temes principals.
b) Si és assaig s’elabora un resum o conclusió global de l’obra , es comenta l’estructura del llibre per capítols i s’analitzen cadascú dels temes tractats.
És la part principal de la recensió. Les principals dades que has de comentar són els següents:
- Parts o capítols en què se subdivideix l'obra i criteri en què es fonamenta esta divisió.
- Quines són les idees directrius que orienten tota l'obra.
- Capítol a capítol, has d'analitzar quins són les principals idees que es desenvolupen en cada un d'ells i amb què idees secundàries es complementen.
- Quins objectius pretén aconseguir el llibre, a qui va dirigit, en quines experiències es fonamenta, etc. Per a tals efectes són molt útils el pròleg, la introducció i les conclusions.
3.- Judici crític sobre la importància de l'obra. Es tracta d'una valoració personal sobre l'obra en què pots comentar:
- Estructuració del contingut.
- Utilitat de la distribució de les parts.
- Influències que rep.
- Originalitat en el tractament del tema.
- Què t'ha aportat? i què pot aportar a altres alumnes del teu nivell educatiu?
4.- Has d'evitar tant les lloances com les crítiques sense fonament. Els comentaris que realitzes has d'avalar-los amb arguments de pes o amb la corroboració de l'opinió de personalitats de prestigi en la matèria, per a la qual cosa has de citar-les.
Has de diferenciar la recensió de la ressenya que, de vegades, s'empra com a sinònim. La ressenya es caracteritza per ser més curta i aparèixer en periòdics i revistes per a donar notícia de l'aparició d'un llibre i inclou la informació essencial, una síntesi i la citació bibliogràfica exacta. La recensió és una exposició abreviada encara que més àmplia que el resum d'un llibre, un article o un tema a què s'afegeix una valoració crítica.
Per a poder realitzar recensions crítiques s’exigeix que l'alumne tinga maduresa crítica i domini del tema. Per això, no solen encarregar-se estos treballs en Secundària, sinó en l'Ensenyament Superior. En tot cas, i amb moltes limitacions, s'aplicarà en els últims cursos de Batxillerat i dels Mòduls Professionals.